Karnawałowa sałatka pachnąca różami

Organiczna woda różana nie jest być może powszechnie używana w polskiej kuchni, ale kto raz jej spróbuje, na pewno doceni rewelacyjne walory tego wszechstronnego produktu. Dodana do koktajli, sałatek, dań drobiowych a nawet ciast i tortów sprawia, że znane dotychczas potrawy zyskują zupełnie nową i delikatną nutę smakowo-zapachową.

SaÅłatka, woda rózaną i szynka parmeńska.

Organiczna woda różana w kuchni: przepis na sałatkę z melona, arbuza, mozzarelli i szynki parmeńskiej

W Perla Negra zachwycił nas przepis na przepyszną Sałatkę z owoców, mozzarelli i chrupiącej szynki parmeńskiej (prosciutto) z sosem vinaigrette na bazie organicznej wody różanej. To niezwykłe danie swoją inspirację czerpie z włoskiej kuchni. Poniżej podajemy składniki i sposób przygotowania zdrowej i naprawdę oryginalnej sałatki.


Składniki:
 

  • Połówka melona rodzaju kantalup
  • 1/8 arbuza
  • 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej
  • 250 gr. sera mozzarella
  • 1/3 szklanki posiekanej rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, np. Oliwę Extra Vergine Pietro Venturini
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1 łyżka organicznej wody różanej Alteya Organics
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Za pomocą kulkownicy wydrąż z melona oraz arbuza kulki – powinny one być m.w. takiego samego rozmiaru, co kawałki sera mozzarella.
Kulki z owoców wymieszaj z serem mozzarella i ułóż na rukoli w misce.

Dodaj różyczki z szynki parmeńskiej.


W osobnym naczyniu z pokrywą (np. słoiku) przygotuj sos; połącz oliwę z oliwek z winnym octem, organiczną wodą różaną, solą oraz pieprzem. Następnie przykryj naczynie i dobrze nim potrząśnij, tak by wszystkie składniki się wymieszały.


Sałatkę polej sosem. Danie możesz przystroić według własnego uznania płatkami róż.
 

Życzymy smacznego!


Opublikowano: 26 lut 2014
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Przepisy
Comments powered by Disqus