W walentynki przygotuj niezapomnianą kolację

Jeśli chcesz zaskoczyć swoją ukochaną osobę nietuzinkowym walentynkowym prezentem, proponujemy przepyszną kolację z owoców morza inspirowaną południowoamerykańską kuchnią w połączeniu z wyborną butelką wina Pinot Grigio.

Wybraliśmy ceviche, czyli lekkostrawne, łatwe do przygotowania danie, które nie tylko zrobi na twojej walentynce wrażenie, ale również podziała jak afrodyzjak. Potrawę tę serwuje się na zimno, więc można ją przygotować wcześniej a wieczór spędzić obok ukochanej osoby, delektując się jej towarzystwem i samą ucztą.

Ceviche

Potrzebne składniki (dla 2 osób):

  • 0,2 kg. oczyszczonych i obranych krewetek
  • 0,2 kg carpaccio z łososia
  • 0,2 kg carpaccio z dorsza
  • 1 duży pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • pół pęczka kolendry
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z limonek
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 1 pikantna papryczka serrano
  • pół ogórka zielonego


Do dekoracji:

- 1 awokado


Sposób przyrządzenia:

Przygotuj rybę, filety umyj i osusz. Pokój na plastry o wymiarach około 5cm x 3cm zarówno łososia(1) jak i dorsza(2) następnie ułóż w naczyniu (3). Krewetki wrzuć na ok. pół minuty do gotującej się wody, następnie je wyjmij ułóż na filetach  obu ryb(4). Do naczynia wlej pół szklanki soku z limonek i pół szklanki soku z cytryn.

Ceviche 123

Pozostaw na ok. 15 minut tak, aby krewetki oraz filety ryb „przegryzły się” kwasem z cytrusów. W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszaj pokrojone w kostkę warzywa (pomidora, cebulę, papryczkę serrano, ogórka i posiekaną kolendrę) i zalej je pozostałą zawartością soku z limonek i cytryn. Warzywa z sokiem połącz z krewetkami(5). Tak przyszykowanie danie(6) pozostaw na minimum 8 godzin w lodówce (idealnie jest przyszykować Ceviche wieczorem na kolejny dzień). Przed podaniem dopraw solą, oliwą z oliwek extaravergine  i udekoruj plasterkami awokado.

Ceviche 456

Smacznego!


Opublikowano: 13 lut 2014
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Przepisy
Comments powered by Disqus