Kurczak w polewie miodowo-orzechowo-różanej

Brak ci pomysłu na obiad? Chcesz zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół oryginalnym daniem, ale nie uśmiecha ci się spędzenie w kuchni całego popołudnia? Mamy dla ciebie propozycję łatwego, lekkiego obiadu z kurczakiem w roli głównej. Tym, co go odróżnia od „tradycyjnych” dań z drobiu jest ciekawa polewa. Do jej wykonania potrzeba tylko 3 składników: miodu, orzechów laskowych oraz wody różanej. Choć woda różana nie gości często w polskiej kuchni, to owocowe desery czy delikatne mięso z drobiu zyskują dzięki niej niepowtarzalny smak i aromat.

kurczak z miodem i orzechami

 

organiczna woda różana 250
Organiczna Woda Rożana 250 ml

Składniki:

  • 600 gram piersi z kurczaka bez skóry pokrojonej w średnie kawałki
  • 1 grubo pokrojona cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskacz
  • sok z 2 limonek
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 100 gram orzechów laskowych
  • 2 łyżki wody różanej
  • 70 gram miodu

 

 

Sposób przygotowania:

W głębokiej misce wymieszaj ze sobą kurczaka, cebulę, czosnek, sok z limonki, wodę, cynamon, szczypte szafranu, imbir, sól i pieprz. Następnie włóż składniki do żaroodpornego naczynia, przykryj folią i piecz w temperaturze 200° C przez 20 minut. W międzyczasie przygotuj polewę.

W oddzielnej misce połącz ze sobą pozostałe składniki: orzechy, miód i wodę różaną i dobrze wymieszaj. Kiedy minie 20 minut od czasu włożenia kurczaka do piekarnika, wyjmij go, zdejmij folię i polej miksturą z orzechów, miodu i wody różanej. Następnie włóż naczynie (tym razem odkryte) do piekarnika i zapiekaj potrawę przez 10-15 minut dłużej. Kurczaka w polewie podawaj na gorąco.

Smacznego!

 


Opublikowano: 14 paź 2014
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Przepisy
Comments powered by Disqus