Łosos z lawendą? Warto spróbować!

Lawenda słynie nie tylko ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych, wspaniale relaksującego zapachu, ale także ze smaku, który nadaje potrawom i napojom ciekawą, świeżą nutę.

łosoś z lawendą

W ofercie Perla Negra posiadamy organiczną herbatę z lawendowych pąków Alteya Organics, która oprócz aromatycznego naparu, idealnie pasuje do kulinarnych kreacji. Na letnie upały proponujemy lawendowe lemoniady i drinki, a na jesienno-zimową pogodę przygotowaliśmy dla was rewelacyjny przepis z łososiem i lawendą w roli głównej.

 

Oto lista potrzebnych składników:
Filety z łososia – ok. 1,5 kg
4 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek, Barbera Lorenzo n.5
2 łyżeczki skruszonych kwiatów lawendy Alteya Organics
¼ szklanki białego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka sosu Worcester (ostatecznie można się bez niego obyć, ale gorąco zachęcamy do nabycia butelki oryginalnego brytyjskiego sosu Worcestershire – będzie starczyć na długi czas a zastąpić się go raczej niczym nie da!)

 

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem łososia należy wrzucić do rondelka i wstawić na średni ogień, następnie mieszać przez cały czas aż do powstania gęstego sosu.
2. Gdy sos nieco przestygnie, m.w. 1/3 należy odłożyć na bok, a resztą polać filety z łososia.
3. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i włożyć do niego filety.
4. Piec ok. 10 minut, od czasu do czasu polewając rybę sosem.
5. Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz resztą sosu. Z tak przygotowanym łososiem współgrać będzie białe wino Colli Tortonesi "Rugiada del Mattino"

 

W wersji letniej łososia można wrzucić na grilla, tak czy inaczej jego aromat i smak na pewno mile zaskoczy wszystkich biesiadników. Smacznego!


Opublikowano: 10 gru 2014
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Przepisy
Comments powered by Disqus