Zastosowanie lawendy w kosmetykach naturalnych

Lawenda ma właściwości podobne do swojej koleżanki melisy (dowiedż się więcej o melisie) i to z nich jest przede wszystkim znana. Zapach lawendy działa uspokajająco i wyciszająco, dlatego dodaje się kilka kropli olejku do kąpieli przed snem, pali lawendowe świeczki w sypialni, a nawet (i tu mój ulubiony sposób) wkłada kilka kwiatów do poduszki. Szczególnie polecana w stanach napięcia nerwowego, stresie, bólach głowy, bezsenności oraz depresji.
W kosmetologii olejek eteryczny z lawendy najczęściej jest stosowany w celach aromaterapeutycznych, do kąpieli oraz masaży (w połączeniu z olejem roślinnym np. arganowym), a także do perfumowania preparatów kosmetycznych np. kremów, mydeł, balsamów.

lawenda uroda z natury

Co znajdziemy w drogeriach? I czym „to” się różni?

Producenci proponują nam między innymi olejek lawendowy (Oleum Lavandulae, Lavandula Angustifolia Oil), wodę lawendową (Lavandula Angustifolia

Trochę botaniki…
Lawenda wąskolistna inaczej zwana lekarską należy do rodziny roślin jasnotowatych (Lamiaceae). Rośnie na wysokość 50-90 cm. Na wzniosłych pędach, które u podnóża są zdrewniałe, a wyżej zielone, pokryte włoskami i listkami, rosną fioletowe lub niebieskie (niekiedy także różowe i białe) kwiaty. Naturalnie rośnie w rejonach Morza Śródziemnego na wapiennych, suchych i  nasłonecznionych wzgórzach. Coraz częściej pojawia się w polskich ogrodach, głównie z uwagi  na jej intensywny, przyjemny zapach, ale też ze względu na liczne właściwości kosmetyczne i lecznicze, a nawet stosuje się ją w kuchni jako dodatek do wypieków i potraw śródziemnomorskich.

 

(Lavander) Flower Water) i wyciągi z kwiatów lawendy (Lavandula Angustifolia Extract).

  • Woda kwiatowa (hydrolat) ma liczne związki biologicznie czynne. Są to lotne związki rozpuszczalne w wodzie, które uzyskuje się z roślin metodą destylacji wodnej. Zapach hydrolatu nieco różni się od zapachu olejku eterycznego. Jest ziołowo-kwiatowy, bardziej słodki, miodowy.
  • Wyciąg, inaczej ekstrakt, z kwiatów lawendy to zagęszczony preparat, otrzymywany poprzez wytrawienie odpowiedniego surowca rozpuszczalnikiem, na przykład wodą, a następnie odpowiednie zagęszczenie.
  • Olejki są pozyskiwane metodą destylacji z parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi. Te pierwsze, bardzie popularne, uzyskuje się poprzez poddanie kwiatów działaniu pary. Wskazane jest stosowanie kwiatów świeżych, ponieważ w czasie suszenia ulatnia się, poza wodą, część olejku.

 

Najważniejsze składniki lawendy

Surowcem leczniczym o bogatych walorach biologicznych jest kwiat lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia). Surowiec służy głównie do wyrobu olejku eterycznego (Oleum Lavandulae). Kwiaty lawendy zawierają około 3% olejku eterycznego, którego głównymi składnikami  są octan linalolu, linalol, ocymeny, lawandulol i jego octan.
 

Dla skóry i włosów

Olejek lawendowy szczególnie polecany jest do cery wymagającej (tłustej, skłonnej do trądziku). Ma właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne, zmniejsza nadmierne wydzielanie łoju, zwęża ujścia gruczołów łojowych oraz przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych.
 

Olejek eteryczny zawiera związki z grupy monoterpenów (linalol, kamforę, cyneol, geraniol, lawendulol). Znajdziemy je w preparatach antycellulitowych, ponieważ pobudza krążenie krwi i wspomaga przepływ limfy.
 

Olejek lawendowy i ekstrakty z lawendy działają stymulująco na wzrost włosów i ograniczają ich wypadanie. Wyniki badania klinicznego przeprowadzonego za pomocą metody podwójnie ślepej próby, dotyczące leczenia łysienia mieszaniną pięciu olejków eterycznych (w tym lawendowego), wykazały znaczną poprawę wzrostu włosów po 7 miesiącach stosowania.
 

Można stosować wcierki na bazie lawendy w przypadku włosów przetłuszczających się. Lawenda zmniejszy przetłuszczanie się skóry głowy, wzmocni i poprawi kondycję włosów.
 

Z uwagi na swój intensywny, ale jakże miły zapach służy do maskowania nieprzyjemnych zapachów składników produktów kosmetycznych (np. acetonu w zmywaczu do paznokci).

Znakomita również na letnie problemy…
 

Lawenda jest częstym składnikiem preparatów odstraszających owady (osy, komary, mrówki), stosowany miejscowo na ukąszenia działa łagodząco i przeciwobrzękowo. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe i regenerujące używany jest w leczeniu ran oraz przy stanach zapalnych, a nawet w oparzeniach posłonecznych.
 

Jak wybierać?
 

Należy pamiętać, że do wyrobu kosmetyków powinny być używane rośliny TYLKO ekologiczne, pozbawione sztucznych nawozów. Te hodowane w wielkich uprawach mogą być pryskane przeciw chorobom grzybiczym. Nie nadają się wtedy do celów leczniczych, mogą stanowić tylko ładny dodatek do wystroju naszego mieszkania. Produkt z dodatkiem lawendy powinien posiadać naturalny skład, bez sztucznych dodatków, które mogą podrażniać skórę i powodować uczulenia. Najlepsze kosmetyki starają się o certyfikaty wskazujące na ich ekologiczność oraz zapewniające o bezpieczeństwie środowiska podczas produkcji.
 

Całkowicie naturalnym i godnym polecenia jest Organiczne mydło do ciała w płynie na bazie olejku lawendowego - Alteya Organics (znajdziesz tu). Formuła oparta jest na odżywczych i kojących właściwościach ekstraktów organicznych z jojoba, oliwek i olejku kokosowego który zmiękczenia i głęboko nawilża skórę. Kosmetyk jest w 100% naturalny i w 96% zawiera organiczne mydło do ciała na bazie olejku lawendowego. Mydło posiada amerykański certyfikat USDA  ORGANIC oraz europejski certyfikat Ceres GmbH.

 

 

Ada Parzych
Jestem studentką Psychologii Zdrowia na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pomysł na studia wziął się z mojej fascynacji psychologią, sczególnie behawioralną. Oprócz studiów jestem instruktorką fitness, niedawno skończyłam kurs. Wcześniej byłam gimnastyczką sportową, trenowałam lekką atletykę, a teraz zajmuję się fitnessem, jogą i bieganiem rekreacyjnym (plus startuje w półmaratonach).

 

Źródła:
1. Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Rośliny Lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987
2. M.M.A. Cavannah, J.M. Wilkinson, Biological activity of lavender essential oil, Pytother. Res. 16 (2002) 301–308
3. S. Kohlmunzer, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. PZWL, Warszawa, 2003
4. L. Chia-Jung, Ch. Lih-Geeng, Ch. Ting-Lin, K. Wei-Ming, The correlation between skin-care effects and phytochemical contents in Lamiaceae plants, Food Chem. 124 (2011) 833–841
5. Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A.: Surowce kosmetyczne i ich składniki. MedPharm, Wrocław, 2008.
6. http://blog.eko365.pl/lawenda-lekarska-skladnik-kosmetykow/


Opublikowano: 20 sie 2017
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Uroda
Comments powered by Disqus