Czas na zastosowanie lawendy w kuchni

W poprzednim artykule pisałam o lawendzie i jej właściwościach w kosmetologii. Czas na zastosowanie lawendy w kuchni. Cechuje ją gorzki, ostry zapach i silny aromatyczny smak. Szczególnie doceniana jest w kuchni francuskiej, hiszpańskiej i włoskiej. Wchodzi w skład sławnych ziół prowansalskich. Lawenda nadaje potrawom lekko kwiatowo-cytrusową nutę. Należy jednak nie przesadzać z jej dodawaniem bo ma bardzo intensywny aromat i może zdominować smak dania, czy deseru. Najczęściej stosowana w słodkich kompozycjach (np. ciasteczka, dodatek do herbaty, aromaty lukrów i kremów do tortów), ale nie zapominajmy, że lawenda dodawana jest do wytrawnych dań, między innymi nadaje głębszy zapach i smak sosom, ale też stanowi doskonały dodatek do pieczeni.

lawenda i zioła

 

Co i kiedy stosować?

Do gotowania i pieczenia można używać zarówno kwiatów, liści i łodyżek, a nawet pączków. Do wypieków stosuje się raczej tylko kwiaty. Trzeba jednak pamiętać, że kwiatostany są dużo bardziej delikatne, ale też bardziej aromatyczne od zielonych części tej rośliny.

UWAGA!

Do zastosowań kulinarnych nadają się tylko rośliny w pełni ekologiczne, pozbawione sztucznych nawozów. Te z upraw komercyjnych mogły być pryskane przeciw chorobom grzybiczym. Nie należy również spożywać lawendy z kwiaciarni, gdzie jest sprzedawana jedynie jako dekoracja i źródło zapachu.

Liście najlepiej zbierać, zanim roślina zacznie kwitnienie. Zazwyczaj nie je się ich na surowo, ale używa do aromatyzowania wywarów. Nadają się zarówno w postaci świeżej jak i suszonej. Kwiaty są najlepsze tuż przed rozkwitnięciem. Można użyć je, kiedy są świeże i pachnące lub ususzyć. Suszenie powinno odbywać się w cieniu, w temperaturze nie większej niż 35 stopni. Kwiaty mogą być stosowane do gotowania i pieczenia, można nimi aromatyzować cukier oraz oliwę.

Działanie zdrowotne

Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha.  Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej.  Co więcej, napar z kwiatów pomaga zwiększyć łaknienie.

 

Miliony pomysłów

Godna polecenia jest Organiczna herbata z pąków lawendy Alteya Organics. Wyprodukowana bez użycia środków chemicznych, z ręcznie zbieranych, starannie wyselekcjonowanych, dojrzałych pąków kwiatowych. Produkowana bez użycia środków chemicznych, ekologiczne, ręcznie i etycznie zbierane i pakowane kwiaty. Na każdą filiżankę herbaty dodaj jedną łyżeczkę kwiatów lawendy (dla silniejszego aromatu można zwiększyć ilość pąków). Należy parzyć w temperaturze 88-96 C przez 5 do 10 minut. Produkt stanowią w 100% organiczne pąki kwiatowe, dlatego herbata doskonale sprawdzi się jako przyprawa do deserów lub ryb (przepis łososiem).


Naturalna woda  z lawendy 250 ml - Alteya Organics jest świetnym dodatkiem do żywności i napojów. Butelkowana w sercu Doliny Królów koło Kazanłyku w Bułgarii woda z bułgarskiej lawendy jest w 100% czysta i naturalna, o czym świadczy certyfikat USDA ORGANICS. Do jej produkcji używane są tylko najwyższej jakości rośliny. Dzięki połączeniu stuletniej tradycji z nowoczesną techniką wodę uzyskuje się przez destylację świeżych kwiatów lawendy, które są ręcznie zbierane i selekcjonowane. Może być dodawana do wody z lodem lub herbaty (na szklankę napoju jedna łyżeczka). Herbatka lawendowa usprawnia pracę mózgu, oczyszcza umysł i poprawia koncentrację. Co ważne, łagodzi skutki stresu i może sprawdzić się przy delikatnych bólach głowy.

 

Ada Parzych
Jestem studentką Psychologii Zdrowia na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pomysł na studia wziął się z mojej fascynacji psychologią, sczególnie behawioralną. Oprócz studiów jestem instruktorką fitness, niedawno skończyłam kurs. Wcześniej byłam gimnastyczką sportową, trenowałam lekką atletykę, a teraz zajmuję się fitnessem, jogą i bieganiem rekreacyjnym (plus startuje w półmaratonach).





Żródła:
1. Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Rośliny Lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987
2. Jekka McVicar, Jekka’s Complete Herb Book


Opublikowano: 07 wrz 2017
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Spiżarnia
Comments powered by Disqus