Róża Damasceńska: jak rozpoznać prawdziwy olejek różany i dlaczego jest tak cenny.

 

Olejek różany: zacznijmy od tego co spotkamy w drogerii..

 

Olejek różany, woda różana, olejek bazowy z róży i absolut – musimy sobie uświadomić, że to cztery różne produkty. Elegancko byłoby teraz wyjaśnić różnicę w właściwościach, pochodzeniu i procesie produkcji każdego z nich. 
Do ich produkcji wykorzystuje się różę damasceńską, która występuje wyłącznie w uprawie. Jej walorem są intensywnie pachnące kwiaty. Różę damasceńską uprawia się na skalę produkcyjną w Bułgarii, Indiach, Turcji, Chinach oraz Rosji. Najlepsze pod względem jakościowym i aromatycznym są surowce otrzymywane z róży damasceńskiej pochodzącej z Bułgarii, uprawiane w słynnej Dolinie Róż, ponieważ występują tam specyficzne warunki klimatyczne i glebowe, które mają znaczny wpływ na jakość i zapach kwiatów.
 
Bułgarska Róża Damasceńska
 
 
UWAGA!!!
Wiekszość olejków eterycznych z Roży Damasceńskej na rynku jest fałszowanych.
Głównym procesem wykorzystywanym do produkcji olejku jest wielofazowa destylacja. Na każdym etapie destylacji można dodać coś, co niekoniecznie będzie potrzebne w olejku, raczej są to zbędne wypełniacze, tańsze oleje  i inne produkty mające na celu zwiększyć produkcję, ale już niekoniecznie jakość produktu. Dlatego zawsze sprawdzaj producenta i pochodzenie olejku oraz certifykaty.

W uprawach ekologicznych Roży Damasceńskiej nie są stosowane sztuczne nawozy ani pestycydy. Kwiaty umieszcza się w zbiorniku, który jest powoli podgrzewany (wystawia kwiaty na działanie pary wodnej). Produkcja jest raczej żmudna i długo trwa oraz dodatkowo potrzeba ogromnych ilości surowca na powstanie niewielkiej masy produktu (od 3 do 5 ton na 1 kg olejku). To dlatego prawdziwy olejek różany (bez ulepszaczy i zamienników) jest drogi i uważa się go za produkt „luksusowy”. 

 

"Luksus” produktów różanych nie wynika tylko z procesów produkcji, ale też z właściwości. 

Każdy z nich (tych naturalnych, ekologicznych) ma podobne właściwości, bo pochodzą z tego samego substratu, ale należy zwrócić szczególną uwagę na stężenie produktów i odpowiednio je dopasować do pielęgnacji.

 
Płatki róży zawierają:
  • witaminę C,
  • karoten,
  • witaminy z grupy B oraz
  • witaminę K, która jest podstawą prawidłowej homeostazy.
 
Olejek eteryczny z róży damasceńskiej normalizuje ciśnienie krwi, łagodzi bóle migrenowe,  nudności oraz napięcie przedmiesiączkowe i stany osłabienia organizmu. Wykazuje działanie uspokajająceOrganiczny olejek eteryczny Alteya Organics, przeciwbólowe, antyseptyczne, przeciwzapalne. Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi podrażnienia, regeneruje i nawilża skórę. Można go stosować nawet na oparzenia słoneczne. Doskonale sprawdzi się w przypadku leczenia przebarwień, popękanych naczynek oraz trądziku różowatego (głównie dzięki właściwościom wzmacniania naczyń, ale też olejek może normalizować działanie układu hormonalnego). 
 
Olejek działa uspokajająco i łagodzi napięcie nerwowe. Kropelka dodana do kąpieli pozwoli nam się zrelaksować (zadziała podobnie jak lawenda). Masaże olejkiem różanym (po dodaniu innego olejku bazowego) rozgrzeją i poprawią krążenie krwi. Olejek jest uważany za silny afrodyzjak i może zwiększać libido. W kosmetykach zwraca się uwagę na właściwości poprawiające koloryt i elastyczność skóry. Dodatkowo łagodzi podrażnienia i wygładza – jest więc doskonały dla skóry suchej. Wpływa na normalizację gruczołów łojowych i potowych oraz redukcję blizn i rozstępów.
 

Wróćmy jeszcze do destylacji 

 

Co z pozostałą w zbiorniku wodą? Otóż jest to woda różana. Niejako produkt uboczny produkcji olejku różanego. Ma mniejsze stężenie, a co z tego wynika jest dużo delikatniejsza i lżejsza. Bardziej niż do leczenia zmian skórnych nadaje się to tonizowania i odświeżania cery. Składem wody różanej jest naturalna woda różana, albo woda i naturalny ekstrakt różany.
 
Żadnych alkoholi czy substancji konserwujących tu nie potrzeba. Jeśli natrafimy na składniki takie jak: glikol propylenowy, alkohol, olejek różany bądź "naturalne aromaty" możemy być pewni, że produkt został "ulepszony" przez producenta.
 
Organiczna mgiełka różana do twarzy Alteya Organics, to 100% naturalne kosmetyki. Mgiełka uzyskiwana opatentoweną metodą destylacji parowej, prowadzona oddzielnie od dystylacji olejku, ze świeżo zebranych, ekologiczne uprawianych płatków róży damasceńskiej. Ten najwyższej jakości hydrolat do twarzy i ciała jest certyfikowany przez USDA ORGANIC. Nie zawiera żadnych środków chemicznych, sztucznych barwników, ani konserwantów.
 
Absolut różany to ciemny czerwono-brązowy olejek eteryczny o słodkim, różanym zapachu. Istnieje około 300 składników różanego absolutu, wśród których znajdują się cytronelol, geraniol, alkohol beta-fenyloetylowy. W związku z tym absolut posiada złożony aromat i wiele ciekawych właściwości. Uzyskuję się go przez ekstrakcję rozpuszczalnikami kwiatów róży lub ekstrakcję pomady po maceracji kwiatów (z produkcji olejku). Oznacza to, że absolut również jest produktem ubocznym. Co ciekawe, absoluty są znacznie bardziej skoncentrowane niż olejki, przez co są znacznie silniejsze i stosuje się je w mniejszych stężeniach. Ich charakterystyczną cechą jest intensywne zabarwienie oraz bardziej galaretowata konsystencja. Otrzymywany przez ekstrakcje za pomocą organicznego rozpuszczalnika ze świeżo zebranych, pachnących kwiatów róż. Absolut jest 100% czysty i ma zastosowanie perfumeryjne, aromaterapeutyczne oraz kosmetyczne. Absolut nie jest jadalny.
 
Jeszcze kilka obiecanych słów o olejkach bazowych (inaczej nośne lub transportowe). Są to oleje używane do rozpuszczania w nich olejków eterycznych w celu zmniejszenia ich koncentracji ułatwiają masaż, oszczędzają nasz budżet (pozwalają nam zmniejszyć ilość zużycia cennego olejku  eterycznego), a także ułatwiają właściwą aplikację oraz zwiększają  komfort w przypadku silnie działających olejków.
 
 
Ada Parzych
Jestem studentką Psychologii Zdrowia na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pomysł na studia wziął się z mojej fascynacji psychologią, sczególnie behawioralną. Oprócz studiów jestem instruktorką fitness, niedawno skończyłam kurs. Wcześniej byłam gimnastyczką sportową, trenowałam lekką atletykę, a teraz zajmuję się fitnessem, jogą i bieganiem rekreacyjnym (plus startuje w półmaratonach).
 
Źródła:
1. http://agriculturejournals.cz/publicFiles/08681.pdf
2. http://think.wsiz.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2013/09/07-THINK-Flis-Pikul-Olejki-eteryczne-w-kosmetologii.pdf
3. https://www.researchgate.net/profile/Barbara_Sawicka3/publication/313918743_Slonecznik_bulwiasty_Helianthus_tuberosus_l_jako_zrodlo_substancji_biologicznie_czynnych_o_potencjale_kosmetycznym/links/58afe266a6fdcc6f03f366f1/Slonecznik-bulwiasty-Helianthus-tuberosus-l-jako-zrodlo-substancji-biologicznie-czynnych-o-potencjale-kosmetycznym.pdf#page=53

Opublikowano: 23 wrz 2017
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Uroda
Comments powered by Disqus